Kutak za dame
Dobro dosli na forum http://kutakzadame.com

Zelim vam prijatan boravak na forumu, ali se pre toga morate prijaviti sa postojecim nalogom.

Ili registrovati ako nemate nalog na forumu http://kutakzadame.comSve ženske i muske teme na jednom mestu
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 VAKCINACIJA DECE

Ići dole 
AutorPoruka
sanja

avatar

Broj poruka : 336
Datum upisa : 29.02.2012

PočaljiNaslov: VAKCINACIJA DECE   Sub Mar 03, 2012 10:14 pm

Kalendar vakcinacije
Autor: Uredništvo portala Ringeraja.rs | 16.4.2010

Vaše dete trebate vakcinisati kako bi njegov organizam stekao imunitet na neke od težih zaraznih bolesti. Vakcina je preslaba da bi prouzrokovala bolest, ali ipak podstiče telo da stvara antitela koja će ubuduće štititi dete od te bolesti.

Zašto vakcinisati novorođenče?
Neki roditelji smatraju da je vakcinisanje opasno po njihovo dete ili misle da je bolest toliko retka da nema razloga da se dete vakciniše. Međutim, sa porastom nevakcinisane dece, i mogućnost pojave neke od težih zaraznih bolesti raste. Cilj vakcinisanja nije samo da zaštitite vaše dete, već da se neka bolest iskoreni na globalnom nivou.

Kakvi su propratni efekti vakcine?
Nakon vakcinisanja dete može dobiti malo povišenu temperaturu u narednih 24 sata, tako da je treba proveravati, i u slučaju da treba, preporučljivo je detetu dati propisanu dozu paracetamola. Na mestu uboda se može javiti tvrd čvorić, on vremenom nestaje i nemojte se zbog toga brinuti. Ukoliko se jave bilo kakvi čudni simptomi, kao temperatura iznad 38° C, čudan plač deteta, obavezno se javite lekaru.
Konkretno kod DTP vakcine: u prvih 24h, a najviše 72h mogu se javiti i opšte reakcije: uznemirenost, plačljivost, povišena temperatura ili pospanost.
Konkretno kod MMR vakcine: u drugoj nedelji po prijemu MMR dete može dobiti kijavičav lik, blag osip po licu i telu, uvećane limfne žlezde na vratu, kratkotrajan skok temperature.

Sam postupak primanja vakcine
Dete držite čvrsto. Osećaće se sigurnije ako ga čvrsto prigrlite, a i neće moći da se pomera. Lekar će mu injekciju dati u nadlakticu, u stražnjicu ili u butinu.
U našim Domovima zdravlja se daje Torlakova vakcina DiTePer u ručicu deteta i Polio kašičicom na usta. Hib vakcinu su do skora pedijatri retko savetovali, jer još uvek nije ušla u obavezan vid imunizacije.

KALENDAR VAKCINACIJE
program vakcinacije vašeg deteta zavisi od njegove starosti i telesne mase

Uzrast

rođenje (porodilište)- TBC, Hep-B

sa navršenih mesec dana - Hep-B

sa navršena 2 meseca - DiTePer, Polio, Hib

sa navršena 3,5 meseca - DiTePer, Polio, Hib

u toku 5. meseca - DiTePer, Polio, Hib

sa 6 meseci - Hep-B

sa 12-15 meseci - MMR

sa 17-24 meseca - DiTePer, Polio

sa 7 godina (pre škole)- DiTe, Polio, MMR

sa 12 godina - Hep-B*, MMR**

sa 14 godina - DiTe, Polio, MMR


* deca koja nisu primila HiB vakcinu, primiće 3 doze
** deca koja nisu primila MMR vakcinu, biće vakcinisana


LEGENDA

TBC (ili BCG - Bacille Calmette Guerin) – vakcina protiv tuberkuloze
Hep-B – vakcina protiv žutice tipa B
DiTePer (ili DTP - Diphteria, Tetanos, Pertussis) – vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja
Polio (Poliomyelitis ili OPV - oralna polio vakcina) – vakcina protiv dečje paralize
Hib (Haemophilus influenzae b) – vakcina protiv hemofilus influence tipa b
MMR (Morbilli, Parotitis, Rubella) – vakcina protiv malih boginja, zaušaka i crvenke


Zašto se razlikuju tablice vakcinacije dece?
Kada smo počeli da pripremamo članak vakcinacije dece naišli smo na nesuglasice u različitim tablicama. Ubrzo smo pronašli Pravilnik o imunizaciji i načinu zaštite lekovima (Službeni glasnik RS, br. 11/06) i razrešili misteriju zašto se tablice vakcinacije razlikuju. U ovom članku ćemo pokušati da sumiramo ono najbitnije, a za detaljnije informacije potražite Pravilnik.

Stari Pravilnik imunizacije određenog uzrasta podrazumevao je sledeće:

TBC - vakcina protiv tuberkuloze.
Polio - vakcina protiv dečje paralize.
DiTePer - vakcina protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.
MMR - vakcina protiv malih boginja, zaušaka i crvenke (rubeole).
Hep-B - vakcina protiv žutice (tipa B).

Novi pravilnik, sem navedenog obuhvata još i:

Hib - Vakcina protiv hemofilus influence tipa b koja izaziva gnojne infekcije, a najteža je zapaljenje moždane opne (meningitis). Od navršena dva meseca do 6 meseci života sprovodi se davanjem tri doze Hib vakcine istovremeno sa dozama DiTePer vakcine, u suprotni ekstremitet. Ukoliko vakcinacija Hib nije započeta do navršenih šest meseci, sprovodi se davanjem dve doze u razmaku koji ne sme biti kraći od mesec dana. Ako vakcinacija Hib vakcinom nije započeta do navršenih 12 meseci starosti deteta, sprovodi se davanjem jedne doze do navršenih 24 meseca života.
TBC - Deca u prvoj godini života vakcinišu se TBC vakcinom prilikom otpuštanja iz porodilišta, a deca rođena izvan porodilišta od navršena dva meseca života. Deca koja nisu mogla biti vakcinisana kako je gore navedeno, moraju se vakcinisati do navršenih 12 meseci života.
DiTePer - U prvoj godini najkasnije do 5 godina. Vakcinacija DiTe i DiTe pro.ad. od 5-7 godina i od 8-14 godina.
MMR - U drugoj godini vakcinacij, revakcina prilikom upisa u školu, sa 7 godina
Hep-B - Novorođenčad, a nevakcinisana deca u 12-oj godini života, odnosno u šestom razredu osnovne škole


Šta je Pentaxim?
Neki roditelji se odlučuju da decu ne vakcinišu klasičnom vacinom DiTePer, Polio i HiB, već kupuju koktel vakcinu Pentaxim. Daje se intramuskularno u tri doze u prvoj godini života i revakcina u drugoj godini.Nazad na vrh Ići dole
sanja

avatar

Broj poruka : 336
Datum upisa : 29.02.2012

PočaljiNaslov: Re: VAKCINACIJA DECE   Sub Mar 03, 2012 10:59 pm

Efikasnost vakcinacije

TBC - 80%
Difterija - 95%
Hib - 95%-100%
MMR - 95%
Polio - 99% (sa 3 doze)
Tetanus - skoro 100%
Veliki kašalj - 80%-85%


Sa sajta stetoskop.info
Nazad na vrh Ići dole
sanja

avatar

Broj poruka : 336
Datum upisa : 29.02.2012

PočaljiNaslov: Re: VAKCINACIJA DECE   Sub Mar 03, 2012 11:03 pm

Šta posle vakcinacije?

Među najčešća pitanja roditelja upućena lekaru spadaju ona koja se odnose na postupak vakcinisanja, o reakcijama koje se mogu dogoditi nakon dobijanja vakcine, kao i o tome da li dete sme pod određenim uslovima da primi vakcinu. Nažalost, i medu lekarima često ne postoje sasvim usklađeni stavovi na tu temu, pa roditelji neretko dobijaju različite informacije. Jedan od bitnih uzroka ovakve zbunjujuće situacije je i činjenica da se neki lekari relativno sporo privikavaju na inovacije koje su se poslednjih desetak godina događale na području proizvodnje vakcina, jer sada na tržištu postoje vakcine koje su mnogo kvalitetnije, (pročišćenije, bezopasnije i pouzdanije) od onih koje su pre toga decenijama bile u upotrebi.

Ali, zašto da se lažemo? – vakcinisanje, zaista, u velikom procentu izaziva neželjene nuspojave. Ipak, treba biti dosledno iskren pa naglasiti kako su one u velikoj većini slučajeva veoma blage: obično se radi samo o lokalnoj reakciji na mestu uboda iglom (crvenilo, otok, bol), što je posve bezazleno, iako za dete neprijatno iskustvo. Takve lokalne reakcije viđamo kod otprilike 80% dece u toku prvih 24 časa nakon vakcinisanja. Manji procenat dece pri tom dobija i kratkotrajno povišenu telesnu temperaturu (pojedina deca i do 40.5C). Ova reakcija je praktično prisutna kod svih vrsta vakcinacija koja se vrše ubadanjem igle u mišić, a posledica je hemijskog sastava vakcine i traumatizacije mišićnog tkiva prilikom uboda.

Nuspojave kod BCG vakcine (protiv tuberkuloze)
Osim opisanih opštih reakcija na mestu uboda i kratkotrajnog povišenja temperature (što je kod BCG vakcine retkost!), najčešca nuspojava vakcinisanja protiv tuberkuloze je pojava ranice (malog defekta kože) na mestu uboda (najčešće na ramenu). Takva ranica može da "flisuje" i da iz nje curi "gnojni" iscedak i mesecima nakon vakcinisanja. Ova pojava nije komplikacija, već normalna reakcija na vakcinu i predstavlja znak da se vakcina "primila", pa zato nije potrebna nikakva intervencija. Već 4-5 dana nakon vakcinisanja, mesto uboda se može prati, bez obzira da li postoji iscedak ili ne. Kasnije će se na mestu ranice stvoriti trajni ožiljak.
Ponekad (retko!) nakon nekoliko dana ili nedelja posle vakcinisanja BCG-vakcinom, može da se pojavi uvećanje limfnih čvorova na vratu i/ili pod pazuhom deteta. Tada bi trebalo dete odvesti kod lekara da bi mogao da prati i kontroliše stanje. Reč je o tzv. BCG-itisu, upalnoj reakciji limfnih čvorova.
Od BCG-iranja (davanja vakcine u rame) treba razlikovati tzv. tuberkulinski test (Manotu-proba, kožni test koji se primenjuje na unutrašnjoj strani podlaktice malom injekcijom ili flasterom), a nakon kojeg se u roku od 1-2 dana pojavi crvenilo i potkožna tvrda upalna reakcija. Ta reakcija se očitava 72 sata nakon testa i predstavlja normalnu pojavu prema kojoj lekar procenjuje stanje deteta.

Nuspojave kod DiTePer (difterija, tetanus, pertusis) vakcina
Za opštu reakciju organizma nakon vakcinisanja (bol, crvenilo, otok, temperatura) najčešci "krivac" je DTP-vakcina (DiTePer), tačnije njegova komponenta protiv pertusisa (velikog kašlja). Ako detetu počnete da dajete paracetamol (Panadon, Lupocet) i nastavite sa davanjem i nakon vakcinisanja, reakcije ce biti mnogo blaže, a mogu čak i da izostanu. Ako dete ima povišenu temperaturu, nipošto se ne sme zanemariti redovno pojenje i pravilna hidracija (učestalo napajanje manjim količinama tečnosti), jer je dobra hidracija nužan preduslov za normalizaciju telesne temperature.
Teže nuspojave kod vakcinacije DiTePer vakcinom su izrazito retka pojava (manje od 1 dete na 5000 vakcinisanih), a izražene su veoma jakom lokalnom reakcijom, povišenom telesnom temperaturom preko 40.5 C, kao o hipotonijom deteta, ili konvulzijama. U tom slučaju, osim mera za skidanje temperature potrebno je potražiti pomoć lekara, najbolje odmah na pedijatrijskom odeljenju u bolnici.

Nuspojave kod MPR (Mo-Pa-Ru) vakcina (ili MMR)
Ova vakcina ne izaziva mnogo veće komplikacije nego što je lokalna reakcija opisana kod ostalih vakcina. Dakle, preventivni paracetamol, oblozi i pojenje kod povišene temperature, trebalo bi da predstavljaju dovoljnu "kućnu negu" za dete koje je primilo ovu vakcinu.
U retkim slučajevima, moguća je pojava bezopasnog prolaznog osipa, bolova u mišićima i zglobovima (poput blaže viroze) ili pojava temperature 7-10 dana nakon vakcinisanja. Na ove nuspojave roditelj treba da reaguje samo opštim merama (dakle, ponovo paracetamol!), jer su blage i prolaze same od sebe.
Ako MPR vakcinu primi odrasla osoba ženskog pola, trebalo bi da izbegava trudnoću bar 3 meseca nakon vakcinisanja.

Nuspojave kod OPV vakcine
OPV (oralna polio-vakcina) je vakcina protiv poliomijelitisa (dečije paralize), koje se primenjuje oralnim davanjem (ukapavanjem tečne vakcine u usta deteta). Ne postoji lokalna reakcija, jer nema uboda iglom, a ostale reakcije na ovu vakcinu su veoma retke: kod otprilike 1:2.500.000 slučajeva moguća je pojava blagog oblika poliomijelitisa (i to u 45% slucajeva pogađa ukućane, tj. odrasle koji su davno vakcinisani pa su izgubili aktivni imunitet, u 35% slučajeva vakcinisanu decu, a u 25% slucajeva osobe koje boluju od bolesti imunološkog sistema).
Postoji i noviji oblik ove vakcine koja se daje parenteralno, tj. injekcijom. Zove se IPV (inaktivisana polio-vakcina), a osim lokalne reakcije (opisane kod ostalih vakcina) ne izaziva nikakve nuspojave. U Americi je u redovnoj upotrebi, a kod nas se polako uvodi u praksu, najčešće u kombinaciji sa drugim vakcinama u istoj injekciji ("4 u 1" ili "5 u 1").

Nuspojave kod Hib, HBV i Var vakcina
Ove tri vakcine (Hib - vakcina protiv Hemofilus influence; HBV - vakcina protiv hepatitisa B; Var - vakcina protiv varičele) kod nas još nisu u redovnom programu vakcinisanja. Tačnije rečeno, HBV pocinje polako da se uvodi u poslednjih nekoliko godina i to vakcinisanjem dece u 6. razredu osnovne škole. To su vakcine izrađene savremenim metodama genetske rekombinacije i konjugacije, pa su nuspojave izrazito retke i bezazlene: većinom samo u obliku lokalne reakcije na mestu uboda, blagog i kratkotrajnog povišenja temperature, a kod Var-vakcina moguća je i pojava blagog osipa koji liči na varičelu (ovčije boginje).
Detetu treba dati paracetamol, stavljati mu obloge na bolno mesto i pojiti ga sa dosta tečnosti.

Teks preuzet iz časopisa "Moje dete"
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: VAKCINACIJA DECE   

Nazad na vrh Ići dole
 
VAKCINACIJA DECE
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1
 Similar topics
-
» VAKCINACIJA DECE
» Lose navike kod dece i kako ih se resiti?
» Usvajanje starije dece
» Da li imati vise dece i razlozi?
» imam dijagnozu opsesivno-kompulzivni poremećaj prejedanja

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Kutak za dame :: Zdravlje :: Forum za mame-
Skoči na: