Kutak za dame
Dobro dosli na forum http://kutakzadame.com

Zelim vam prijatan boravak na forumu, ali se pre toga morate prijaviti sa postojecim nalogom.

Ili registrovati ako nemate nalog na forumu http://kutakzadame.comSve ženske i muske teme na jednom mestu
 
PrijemČesto Postavljana PitanjaTražiRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 Ishrana u trudnoci

Ići dole 
AutorPoruka
Nastija

avatar

Broj poruka : 1654
Datum upisa : 01.03.2012
Godina : 36

PočaljiNaslov: Ishrana u trudnoci   Ned Jul 08, 2012 9:53 pm

Sta smemo a sta ne smemo jesti u trudnoci???
Nazad na vrh Ići dole
Nastija

avatar

Broj poruka : 1654
Datum upisa : 01.03.2012
Godina : 36

PočaljiNaslov: Re: Ishrana u trudnoci   Ned Jul 08, 2012 10:11 pm

Pravilna ishrana ima značajnog udela u zdravom životu u svakom dobu, a posebno onda kada ostanete u drugom stanju ili kada to planirate. Tokom trudnoće, pravilna ishrana doprineće da se vaša beba razvija i raste, a da se vi osećate dobro i odmorno. Svakodnevnom raznovrsnom ishranom omogućićete ravnomeran unos hranljivih materija potrebnih za razvoj bebe. Isto tako, da ne biste brinuli, neke namirnice je najuputnije izbaciti iz upotrebe u tom periodu. Najbolje vreme da se počne sa zdravom ishranom je pre začeća – na taj način osiguraćete i sebi i svojoj bebi odličan start. Kada odlučite da ostanete u drugom stanju, počnite da planirate kako, kada i šta jedete i dovedite svoju težinu na normalu, da ne biste brinuli o višku kilograma tokom i posle trudnoće.

Najgore posledice neadekvatne ishrane po bebu jesu one u prvim danima trudnoće i u poslednjem trimestru kad se razvija bebin mozak. Fetusi hranljive materije dobijaju direktno od majke i zato je važno da trudnica zna koje vrste namirnica najviše koriste njenom detetu. Ukoliko ste se i do trudnoće pravilno hranili, malo je izmena potrebno da i tokom trudnoće nastavite tako – jedina razlika je što se povećavaju potrebe za kalorijama, belančevinama, vitaminima, mineralima i vodom. Koliko je baš vama potrebno odredite sami uz konsultaciju sa lekarom, jer to zavisi od vaše starosti, težine, nivoa aktivnosti i individualnog metabolizma. Sasvim je normalno da vam se apetit poveća i da jedete više nego obično jer vam metabolizam radi brže, ali to ne znači da treba da jedete za dvoje. Izuzetno je važan kvalitet hrane, a ne njena količina. Potreba za energijom nije mnogo povećana, što znači da je dovoljno 300-500 dodatnih kalorija.

U pravilnoj ishrani treba da bude zastupljeni ugljenii hidrati, belančevine, vitamini i minerali, odnosno treba dnevno unositi predstavnike svih osnovih grupa hrane – meso i njegove alternative bogate belančevinama, hleb i žitarice, voća, povrća, žitarica, mleka i mlečnih proizvoda.

U trudnoći je veoma važno unositi dovoljnu količinu tecnosti. Minimum dnevnog unosa vode je osam čaša, a leti čak i više. Izbegavajte zašećerene voćne sokove, kola pića ili gazirana, veštačka pića – mnogo žena se ugoji tokom trudnoći samo zato što ne mogu da se odreknu loših navika i piju mnogo upravo ovakvih napitaka. Nedovoljan unos vode kod trudnica može dovesti do nesvestice ,slabosti mišića i povećanog osećaja uznemirenosti, a fetus ne dobija dovoljnu količinu hrane, slabo se odvode štetne materije, stalno se nalazi u povišenoj temperaturi i ima smanjenu količinu plodove tečnosti. Dehidratacija opasno ugrožava rast i razvoj bebe, a kod nekih žena može izazvati preuranjene trudove i porođaj.

Nazad na vrh Ići dole
Natalla

avatar

Broj poruka : 550
Datum upisa : 01.03.2012
Godina : 34
Lokacija : Niš

PočaljiNaslov: Re: Ishrana u trudnoci   Ned Jul 08, 2012 10:21 pm

Bravo za temu
Nazad na vrh Ići dole
Nastija

avatar

Broj poruka : 1654
Datum upisa : 01.03.2012
Godina : 36

PočaljiNaslov: Re: Ishrana u trudnoci   Ned Jul 08, 2012 10:25 pm

Pepeljuga i ja uvek o ovoj temi kuckamo u uopstenoj pa je neko od devojaka predloyio da otvorimo ovde tu temu.
Nazad na vrh Ići dole
Nastija

avatar

Broj poruka : 1654
Datum upisa : 01.03.2012
Godina : 36

PočaljiNaslov: Re: Ishrana u trudnoci   Ned Jul 08, 2012 11:30 pm

Ne prejedajte se! To što vam vaše bake kažu da treba da »jedete za dvoje« ne znači da treba da uzimate dvostruko veće količine hrane. Preobilna ishrana je put ka gojaznosti koja nosi sa sobom niz komplikacija: otežan porođaj, rađanje „krupnije“ dece (deca preko 4.5 kg na rođenju imaju povećan rizik od pojave gojaznosti u kasnijim fazama života, kao i oboljenja koje prate gojaznost).
Bitno je da vodite računa, ne samo o količini hrane koju ćete uneti u toku dana, već i o kvalitetu ishrane (tj. izboru, načinu pripreme i biološko-dijetetskoj vrednosti namirnica). Pravilnom ishranom se smatra pravilno izbalansirana i raznovrsna ishrana, tj ishrana koja zadovoljava i vaše potrebe, a i potrebe ploda u hranljivim materijama (belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini i minerali).

Optimalnim se smatra povećanje telesne težine trudnice za 9 -11 kg. Od izuzetnog je značaja, i za vas i za vašu bebu, redovna kontrola vaše telesne mase, samim tim i vaše ishrane. Naime, kako deficitarna (»siromašna«), tako i preobilna ishrana često je odgovorna za nastanak pobačaja, teškog porođaja, rađanja deteta male telesne mase, sporog oporavka majke nakon porođaja... Takođe, niskokalorična ishrana dovodi do stvaranja ketonskih tela (kao produkti razgradnje masti iz telesnih rezervi majke) odgovornih za nastanak mentalnih oštećenja deteta.

U prvom tromesečju trudnoće preporučljiv je porast telesne mase od 1- 4 kg. U ovom periodu zapaženo je održavanje telesne mase od pre trudnoće ili čak blagi gubitak kilograma (kao posledica jutarnjih mučnina i učestalog povraćanja na početku trudnoće). Tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće porast telesne mase ne bi trebalo da bude veći od 0.5 kg nedeljno. Ukoliko uočite opasnost od pojave gojaznosti, obavezno kontrolišite svoju težinu i porast kilograma ograničite na 0.3 kg nedeljno.

BMI (Body Mass Index) je odnos između težine i visine koji vam može pomoći u proceni vaše uhranjenosti pre trudnoće i određivanju energetskih potreba (i optimalnom povećanju telesne mase) u toku trudnoće. Njime takođe možete proceniti uticaj gojaznosti kao faktora rizika za vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe. BMI se izračunava kao težina u kilogramima podeljena sa telesnom visinom u metrima na kvadrat:

BMI= težina (kg)/visina (m)2

Vašu preporučeno povećanje telesne težine u odnosu na Vaš BMI (Body Mass Index) pre trudnoće možete videti u sledećoj tabeli:

Manja telesna masa
BMI<19.8 12.5 - 18 kg
Normalna telesna masa
BMI 19.8 do 25 11.5 - 16 kg
Prekomerna telesna masa
BMI 26 do 29 7 - 11.5 kg
Gojaznost
BMI>29 Max 7 kg

“Dobijeni” kilogrami odlaze ne samo na plod, već i na organe majke, što ćemo vam i prikazati na sledećem primeru u kojem porast telesne mase trudnice iznosi 11 kg:

Dobijena težina (kg) Odlazi na...
2.4 Depoi masti, proteina i ostalih hranljivih materija
1.5 Krv
0.9 Plodova voda
1.5 Ostale tečnosti (uključujući višak vode)
0.6 Povećanje dojki trudnica
0.6 Povećanje materice
0.5 Posteljica
3.0 Beba
11.0 Ukupno povećanje težine u trudnoći

U toku trudnoće, za rast ploda i pokretanje njegovog sve većeg tela, kao i za rast posteljice i drugih tkiva majke, neophodna je veća količina energije. Dnevne energetske potrebe se povećavaju za 150 kcal u prvom tromesečju, dok u trugom tromesečju rastu za oko 300 kcal dnevno u odnosu na energetske potrebe žena koje nisu u «drugom stanju». Verujem da će vam navedeno povećanje energije (od 150 do 300 kcal/dan) delovati isuviše malo u odnosu na stanje u kojem se nalazite. Ipak, ovo je sasvim dovoljna količina energije neophodna kao podrška vašoj trudnoći.

Kada govorimo o dnevnim energetskim potrebama, moram istaći da su zavisne od više faktora: starosti trudnice, njene fizičke aktivnosti, stepena uhranjenosti pre začeća i navika u ishrani. Svaka trudnoća je »unikatna« na svoj način. Stoga, ne možemo navesti dnevni energetski unos koji bi bio idealan za sve trudnice. On se kreće od 1.600 kcal/dan (za sedentalne tipove, tj. slabo fizički aktivne) do 2.600 kcal/dan (za veoma aktivne trudnice), u nekim slučajevima čak i do 2.900 kcal (u slućajevima male telesne mase pre trudnoće).

Imajte na umu da ovu kalorijsku vrednost ne daje velika količina hrane (npr. 100 g integralnog hleba ima energetsku vrednost od 206 kcal).

Izbalansirana ishrana od samog početka trudnoće, omogućiće vam da ne dobijete više kilograma nego što je potrebno, a da sa druge strane unesete dovoljno hranljivih materija za vas i vašu bebu. Kako bi rešili svoje dileme u pogledu ishrane toku trudnoće sledite sledeće savete:
- Pazite na raspored obroka, pored tri glavna obeda neophodne su vam i dve užine.
- Vodite dnevnik ishrane (verujem da sada imate vremena za to) u kojem ćete upisivati datume i vrstu hrane koju ste pojeli u toku dana. Na taj način ćete uspeti da kontrolišete svoju ishranu.
- Ne zaboravite da je merenje telesne mase obavezno u toku trudnoće.
- Nikako ne smete držati dijetu samoinicijativno i bez savetovanja sa lekarom i nutricionistom.

Svakodnevno jedite sledeće namirnice:

1. Žitarice i proizvodi, toliko puta bespotrebno „optuživani“ kao krivci za pojavu naslaga na Vašem telu, obavezne su namirnice u toku trudnoće. Birajte hleb i proizvode od celog zrna žitarica ili (još bolje) obogaćene dodacima, npr. sojom. Kaše od žitarica i mleka, u koje ćete dodati malo seckanog lešnika ili oraha i suvog voća, idealne su za užinu.

2. Mleko i mlečni proizvodi obavezna su stavka vašeg jelovnika jer sadrže esencijalne sastojke: kalcijum i fosfor (bitne za rast tkiva i funkciju ćelija), vitamine A, E i B kompleksa. I pored navedenih dragocenosti mleka i proizvoda, savetujem vam da ne preterujete u količinama, jer ono ima nezanemarljivu kalorijsku vrednost. Ukoliko Vam ponekad mleko izuzetno prija i osetite potrebu za većom količinom, birajte mleko (ili jogurt) sa manjim procentom masnoće ili mlade sireve, umesto masnih i prezrelih.

3. Meso i ribu, kao nosioce esencijalnih (bitnih) aminokiselina obavezno jedite barem u jednom dnevnom obroku.

4. Jaja su veoma bogat izvor neophodnih hranljivih materija. Razlog „leži“ u činjenici da 1 jaje sadrži u proseku oko 11g belančevina, 9g masti, 1.8mg gvožđa, 56 mg kalcijuma, vitamine A, E i B. Preporučujem Vam da jaja radije jedete meko kuvana, umesto pržena u masnoći.

5. Povrće je neophodno, i to minimum dve porcije dnevno. Ne samo u vidu salate (odličan izvor biljnih vlakana i vitamina), već i kao varivo ili pečeno (krompir, patlidžan pecite u sopstvenoj ljusci).

6. Voće i voćne sokove, minimum 300 grama dnevno (sve vrste), kao i koštunjavo voće.

Namirnice... Zamenite...
Hleb i proizvode od belog brašna... Hlebom od crnog ili integralnog brašna
Beli konzumni šećer i veštačke zaslađivače... Medom, smeđim šećerom ili ječmenim sladom
Kafu i gazirana pića... Prirodnim sokovima od voća i povrća i biljnim čajevima
Grickalice (pogotovo između obroka) Orasima, pečenom sojom, semenkama bundeve, suncokreta...
Kuhinjsku so... Morskom solju
Rafinirana biljna ulja... Hladno ceđenim uljima (bundevino, maslinovo, kukuruzno)
Stare i prezrele slane sireve... Mladim sirevima sa povećanim sadržajem proteina i smanjenim sadržajem mlečne masti
Suhomesnate proizvode... Barenom ribom i pilećim mesom
So (smanjite)... Aromatičnim začinskim travama
Alkoholno sirće... Jabukovim sirćetom i sokom od limuna

Postoji više razloga zbog kojih je trudnicama neophodan poseban režim ishrane. Najpre bitno je istaći da je ishrana jedan od najznačajnijih činilaca spoljne sredine koji u toku trudnoće može da uzrokuje oštećenja zdravlja i majke i ploda. Ona je bitna kako za razvoj vaše bebe, tako i za vas same.

U prva tri meseca trudnoće razvoj bebinih organa u direktnoj je zavisnosti od ishrane majke (u ovom periodu razvija se bebino srce, krvni sudovi, mozak i kičmena moždina). Veoma često, ishrani se pripisuje i »krivica« za nastanak niza komplikacija.
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: Ishrana u trudnoci   

Nazad na vrh Ići dole
 
Ishrana u trudnoci
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Kutak za dame :: Zdravlje :: Trudnoća i porođaj-
Skoči na: